Sayın sanayicimiz;
Bilindiği üzere Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin “Arsa tahsis süreleri ve tahsis iptali” başlıklı 60 ıncı maddesinde yer alan;
“(1) Tahsis edilen sanayi parseli ile ilgili olarak;
a) Tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde gerçekleştireceği yapıya ait projeleri OSB’ye tasdik ettirerek yapı ruhsatını almayan,
b) Yapı ruhsatı aldığı tarihten itibaren 2 yıl içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatını almayan,
c) 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi
Yönetmeliğine göre “ÇED Gerekli Değildir” veya “ÇED Olumlu” kararı almayan, katılımcılara yapılan tahsis, yönetim kurulu tarafından iptal edilir.
(2) Makul sebeplerin varlığı halinde birinci fıkranın;
a) (a) bendinde belirtilen süre toplamda 1 yılı,
b) (b) bendinde belirtilen süre ise toplamda 1 yılı
geçmemek üzere yönetim kurulu tarafından uzatılabilir.
(3)Yapı ruhsatı almış ancak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamamış katılımcının Bakanlığa
başvurusu üzerine toplamda 3 yılı geçmemek üzere Bakanlık tarafından uzatma verilebilir.
hükümleri ile sanayi parsellerine ilişkin arsa tahsis süreleri tanımlanmış olup “Arsa tahsisinin iadesi veya iptali” başlıklı 62 nci maddesinde yer alan;
(1) Katılımcı, 60 ıncı madde de belirlenen süreleri içinde istediği zaman parsel tahsisini iade edebilir.
(2) Katılımcı, inşaatını süresinde ya da verilen ek süre içinde bitirmediği takdirde OSB tahsisi iptale yetkilidir.
(3) Birinci ve ikinci fıkra hükümleri doğrultusunda tahsisin iadesi veya tahsis iptali, taraflara tebliğ edildiği tarihte geçerlilik kazanır.
…”
hükümleri çerçevesinde tahsis süresi içerisinde iş yeri açma ver çalışma ruhsatı alınmaması durumunda arsa tahsisinin iptal edileceği hususları düzenlenmiştir.
05.09.2024 tarihinde Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile ilave edilen Geçici 12 nci Maddenin birinci fıkrasında yer alan “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 60 ıncı maddede belirtilen, Bakanlık uzatımı dahil tüm süreleri tükenen ve yapı ruhsatı veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayan katılımcılara, 31/1/2025 tarihine kadar Bakanlığa başvurulması halinde, Bakanlık tarafından 3 yıl ilave süre verilebilir. Süresi içinde başvuru yapılmayan süresi bitmiş tüm parsel tahsisleri OSB tarafından iptal edilir.” hüküm çerçevesinde arsa tahsisine ilişkin sürelerinin tamamını maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 05.09.2024’ten önce tükenen ve bu süre içerisinde iş yeri açma ver çalışma ruhsatı almayan katılımcılara Bakanlığımıza başvurmaları halinde 3 yıla kadar son bir süre uzatım hakkı tanınmış olup talep edilen sürenin ilk 6 ayı ücretsiz, 6 ayın üzerinde verilen her ay başına güncel parsel tahsis bedelinin;
- Geçerli yapı ruhsatı olamayan katılımcılar % 0,5’i,
- Geçerli yapı ruhsatı olup yapı kullanma izin belgesi olmayan katılımcılar % 0,1’i,
- Yapı kullanma izin belgesi olup işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan katılımcılar % 0,05’i
oranında ücretlendirilecektir. Bakanlığımıza iletilen başvuruların kontrol edilmesi ve Bakanlık Makamından olur alınması sonrası hesaplanan döner sermaye bedeli OSB’lere ve katılımcılara yazı ile bildirilecektir.
Bahse konu ödemenin Bakanlık Makamı Olurunun alındığı tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde defaten yatırılması gerekmekte olup aksi takdirde katılımcıların süre uzatım talepleri reddedilecektir.
Tahsis süresi tükenen katılımcıların 31.01.2025 tarihine kadar Bakanlığımıza başvuru yapması ve hesaplanan döner sermaye ücretini ödemesi gerektiği, başvurulmaması halinde arsa tahsisinin iptal edileceği, OSB tarafından tapu devri gerçekleştirilmiş ise tapunun OSB mülkiyetine alınabilmesi için gerekli hukuki sürecin başlatılacağı ve MEYDİP sistemi üzerinden başvuruların takip edilmesi gerektiği hususunu bilgilerinize sunarız.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız>>