Ana Sayfa » Duyurular » ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANL...

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANL...

(01-122)

İSG Hizmetleri

                                                   Sayın, Sanayicimiz



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınan 18.09.2013 tarih ve 690565431/200/114 sayılı yazıda; 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile risk değerlendirmesi, acil durum planlarının hazırlanması, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi gibi birçok yükümlülük 1 Ocak 2013 tarihi ile yürürlüğe girmiştir. Kanunun 6,7,8. Maddeleri iş sağlığı ve güvenliği (İSG) hizmetlerinde görevlendirilecek işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personeline ilişkin hükümler ile bu hizmetler için sağlanacak devlet desteğini içermektedir.

02.08.2013 tarihinde yayımlanan 6495 sayılı Kanun ile 50'den fazla çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi ve bu hizmetlere sağlanacak devlet desteğine dair yükümlülüklerin yer aldığı 6 ve 7. maddeler 1/1/2014 tarihine ertelenmiş bulunmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) hizmetlerinin takibi, kontrolü ve izlenmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konu ile ilgili Genel Müdürlüğünce İSG-KATİP adıyla ülkemizdeki bütün işyerlerini kapsayacak şekilde "İş Sağlığı Güvenliği-Kayıt Takip ve İzleme Programı" hizmete girmiş ve söz konusu program Bakanlığın İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ile de eş zamanlı bilgi paylaşımı yapmasını sağlamışlardır.

Yukarıda anılan yükümlülüğün işyerlerince yerine getirilmesi amacıyla, ilgili mevzuat gereğince iş yerlerinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi konulu bildirimlerde İSG-KATİP'in kullanılması gerekmektedir.

Kanunun 1 Ocak 2013 tarih itibarıyla yürürlüğe giren diğer yükümlülüklerinin yerine getirilerek, çalışanların daha güvenli bir çalışma ortamına kavuşmasına olanak sağlaması ve bu hususlara ilişkin olarak Kanunda belirtilen idari para cezalarıyla karşı karşıya kalınmaması için bu yükümlülüklere dair çalışmaların tamamlanması ve iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesi yükümlülüğü başlayan işyerlerinde İS-KATİP üzerinden bildirimlerin yapılması gerekmektedir.

6331 sayılı Kanun, ilgili mevzuat , dökümanlar ve risk değerlendirmesine dair rehberlere http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal bağlantısından ulaşılması mümkündür.İSG-KATİP'e giriş ve kullanım hakkında bilgi adinmek amacıyla ise internet ortamından http://isgkatip.csgb.gov.tr/Logout.aspx bağlantısının kullanılarak ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,
Detay



                                                 

                                                                                                          Abdül Baki ULUDAĞ

                                                                                                               Bölge Müdürü


14.04.2014