Ana Sayfa » Haberler » Sanayi Gecesi Yapıldı!.

Sanayi Gecesi Yapıldı!.

 Fotoğraf

Kayseri Sanayi Odası’nın (KAYSO) çeşitli kategorilerde sanayicileri ödüllendirdiği Sanayi Gecesi iş dünyasına moral oldu.

          KAYSO’nun kuruluşunun 50’nci yılına özel yapılan Sanayi Gecesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda işadamı katıldı. Törende 50 yıl ve üzeri halen faal olan üyeler ile ihracat alanında ve İstanbul Sanayi Odası sıralamasında dereceye giren firmalar ödüllendirildi. Gecede yapılan konuşmalarda iş dünyasına ‘karamsar olmayın’ mesajları verildi. Ekonomiyi canlandırmak için bir takım reformların yapıldığı hatırlatıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başbakan Binali Yıldırım’ın himayelerinde toplam 5 milyar TL’lik ‘KOBİ’lere Nefes Kredisi’ kullandırılacağı müjdesi verildi. Bu anlaşma ile KOBİ şirketleri yıllık yüzde 9,9 faiz oranı ile Ziraat Bankası ve Deniz Bank’tan kredi kullanabilecekler. Bu proje kapsamında kullanılan kredilerin yüzde 85’ine Kredi Garanti Fonu (KGF) kefil olacak. İmzalanan bu anlaşma ile 3 ay gibi bir sürede yaklaşık 80 bin KOBİ’ye ‘nefes’ olunması planlanıyor.

Erdoğan: Gelin bundan sonra yerel paramızla alışveriş yapalım
          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KOBİ’lere destek olmak adına yeni bir paket açıkladıklarını belirterek, “Geçenlerde bir ekonomi toplantısı yaptık ve dedik ki ne olursa olsun faiz oranlarını düşürmek gerekiyor. Faiz oranlarını düşürelim ki yatırımcının önünü açalım. Eğer işsizlik şuanda 11,7 seviyelerine gelmişse bunun sebebi ne? Yatırımlar artık duruyor. Bizim yatırımı şöyle bir hareketlendirmemiz lazım. İşadamı parayı ucuza mâl ederse yatırım yapar. Şu an tulumbada su yok. Tulumbaya su doldurmak lazım. Onu da elinde gücü bulunduranlar yapacak. KOBİ Nefes Kredisi tulumba için bir sudur” dedi. Döviz yerine TL ile alışveriş yapılması çağrısını da yineleyen Erdoğan, “Kayseri’de bir AVM gördüm. Sahibine telefonla ulaşalım dedim, uçakta yakaladık. Hadi ismini de söyleyeyim, Süleyman Çetinsaya. AVM’de kiraları TL'ye çevirme yönünde görüştük. Kendisi ‘Emrinizi aldım. Hemen TL’ye çeviriyorum’ dedi. Şimdi o alışveriş merkezinde olan arkadaşlar kiralarını TL’ye çevirsinler. Bu işin takipçisiyiz. Gelin bundan sonra yerel paramızla alışveriş yapalım. Aynı şekilde diğer alışveriş merkezlerinin patronlarına da sesleniyorum. Eğer vatanseversen, eğer milliyetperversen dövizleri TL’ye çevirmelisin. Bu kiracıyı bir kaybedersen gider sonra boş dükkana talim edersin. Bu söylediğim bütün dövizle olan kiradan bahsediyorum. Mesela ihalelerde bile, istisnalar bir kenara TL olarak ihaleleri yapma noktasında, hükümetimiz böyle bir karar aldı. Rusya’yla, Çin’le, İran’la görüşmeler yaptık. Dedik ki yerli paralarımızla, yerel paralarımızla alışveriş yapalım. Rusya’nın malını alıyorsak onların rublesi ile alacağız. Çin’de yuanla alacağız. İran’la alışverişlerimizi dinarla yapacağız. Aynı şekilde onlar da bizden aldıklarında Türk Lirası ile alacaklar. Adalet bu. Diğerinde ise biz kur baskısıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu işi düzelteceğiz. Bir tuzak kuruldu, bizim bu tuzağı bozmamız lazım. Geri çevirmemiz lazım. Onun için de tüm sanayici işadamı kardeşlerim bu hassasiyet içerisinde, şöyle önümüzdeki 2 -3 yıl bu iş tam yoluna oturana kadar bu konuda kararlılığımızı gösterelim” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan da Ankara’da bulunan AVM’si için yerel para ile kira alınması yönünde söz aldığını kaydetti.

Yıldırım: Kafanız karışık olmasın, belirsizlik yok
          Başbakan Binali Yıldırım ise FETÖ soruşturması kapsamında iş dünyasının çekimser olmaması gerektiğini belirterek, “Milletin kaynaklarını ticaret adı altında hainlere aktaranlara elbette diyeceklerimiz var. İş dünyamızın rahat olması gerekiyor. Kurumları cezalandırmak yanlıştır. Hatalı olan kimse o cezalandırılmalıdır. Şirketler binlerce istihdam sağlıyor. Başka şirketlerle çalışarak alım-satımlar yapıyorlar. Derdimiz bu işin içine girmiş, gırtlağına kadar terör örgütüne batmışlardır. Hiç kimse sizin üzerinize gelemez. Ama bu imkanları kullanıp terör örgütüne aktaranlar bizden müsamaha göremezler. Kafanız karışık olmasın, belirsizlik yok. Her şey ayna gibi. Evelallah Cumhurbaşkanlığı sistemini de halledip, yolumuza devam ediyoruz. Teklifimizi Meclis'e getireceğiz. Takdir yüce Meclis'in. İş dünyasının zerre kadar kaygısı olmasın. Türkiye’nin yarını bugünden daha iyi olacak. Şimdi yakınma zaman değil, yetinme zamanıdır diyoruz” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu: KOBİ’leri faiz ile ezdirmeyeceğiz
          TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyasının hiçbir zaman karamsar olmadığını belirterek, KOBİ’lere nefes kredisi için yapılan faiz indirimi için diğer bankaların da adım atacağı düşüncesinde olduklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu , “Başbakanımız Binali Yıldırım bakanlık döneminden itibaren özel sektöre büyük önem verdi. Bizlerle sürekli istişare halinde oldu. Verdiği katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. İş dünyası olarak sorunlarımız elbette var. Öncelikle son dönemde küreselleşmelerden kaynaklı büyük bir belirsizlik ortamı var. Gelişmekte olan ülkeler bunu daha fazla hissediyor. Ama biz iş dünyası olarak hiçbir zaman karamsar değiliz. Yatırım yapan her zaman, her koşulda kazanır bu ülkede. Kayseri’de ‘yakınma, yekin’ derler. Biz yakınmıyoruz. Biz yekiniyoruz" dedi. Başkan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hükümetimiz de ekonomik reformlara çok önem veriyor. Biz de TOBB olarak hükümetimize yakın çalışıyoruz. Paketlerin bir kısmı açıklandı. Bir kısmı da açıklanacak. Bu kapsamda KOBİ’leri rahatlatmak için yeni bir adım atıldı. Biz de özel sektör olarak destek veriyoruz. KOBİ’ler bugün yüzde 15 ile yüzde 18 arasında faizle kredi kullanıyor. Faiz baskısından nefes alamıyorlar. TOBB olarak 365 oda ve borsa kaynaklarımızı birleştirdik. Bizim kaynağımız üzerinden iki banka KOBİ’lere yıllık 9,9 faiz oranı ile kredi kullandıracak. KOBİ’lerin bu proje kapsamında kullanacağı kredilerin yüzde 85’ine KGF kefil oluyor. TOBB Nefes Kredisi ile KOBİ’lere bir yıllık vadeyle kredi sağlayacağız. Üç ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’nin derdine derman olacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz. Onlara nefes olacağız. Özel sektörümüze hayırlı olsun.”

Büyüksimitci: 2023 için 50 milyar TL'lik sanayi cirosu hedefi koyduk
          Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, "Kayseri OSB ve Serbest Bölgesi ile birlikte toplam 42 milyon metrekare üretim alanında bin 700 sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiğini belirterek, “Bu kuruluşlar yıllık 1,8 milyar dolar ihracat ve 19 milyar TL sanayi cirosu yapıyor. Kayserili sanayiciler olarak kendimize 2023 yılı için 5 milyar dolar ihracat ve 50 milyar TL sanayi cirosu hedefi koyduk. Bu hedeflere ulaşabilmemiz için lojistik ve navlun desteği, özellikle demiryolu ile KayseriMersin taşımacılık fiyatlarının iyileştirilmesi ve lojistik köyün bitirilmesi, ulaşımda hızlı tren ve havalimanımızın iyileştirilmesiyle ilgili taleplerimizi dosya ile üst mercilere arz edeceğiz. Bizden desteklerini esirgemeyeceklerini biliyoruz. Ayrıca devletimizin yapmış olduğu bazı alacakların yeniden yapılandırılması uygulamasının sanayiciler açısından çok faydalı olduğunu belirtmek isterim. Başbakanımız nezdinde hükümetimize sanayicilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Aynı uygulamanın 2007 yılında yapılan ‘Anadolu Yaklaşımı’ benzeri bir yapılandırma ile bankalarda finans alacaklarına sicil affının faydalı olacağı kanaatimizi de belirtmek istiyorum. ‘KOBİ’lere Bir Nefes Kredisi’ için de tüm KOBİ’lerimiz adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Gül: Türkiye bir travma geçirdi ama üstesinden gelebiliriz
          Gecede kısa bir konuşma yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sanayicilerin bugünlerde yaşanan stres nedeniyle karamsarlığa düşmemesi gerektiğini ifade ederek, “Kayseri sanayi ve ticaretin merkezi. 2001 yılında ne sıkıntılar çektiğimizi bilirsiniz. İktidarımız ile yapılan reformlar sayesinde içinden çıkılmaz halde olan günler geride kaldı ve hepiniz yatırımlarınıza devam ettiniz, fabrikalarınıza yenisini eklediniz, işlerinizi büyüttünüz. Nasıl o dönemden çıkıldıysa bu dönemden de çıkılır.Türkiye’nin zemini sağlam. Köklü reformlar yapılmamış olsaydı işte o zaman sonuç 2001 yılı gibi olurdu. 15 Temmuz'da Türkiye bir travma geçirdi. Bunun tabii ki etkileri olur ama üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.
Vatanseversen kirayı TL'ye çevirmelisin
Cumhurbaşkanı Erdoğan gecede alışveriş merkezi sahiplerine seslenerek, "Eğer vatanseversen, döviz kirasını TL'ye çevirmelisin. Kiracıyı kaybedersen boş dükkana talim edersin" dedi.

Dunya.. 


07:16, 06.12.2016

Haber Fotoğrafları


Tüm Haberler