Sayın; Sanayicimiz
Üretimde olup, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan katılımcıların; 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği ile mer’ i mevzuat hükümlerine uygun faaliyet göstermeleri önem arz etmektedir.
Üretimde olup, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan katılımcılar ile ilgili olarak mevzuatta :
• 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nun 4. Maddesi: “Yürürlüğe giren imar plânına göre arazi kullanımı, yapı ve tesislerinin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili ruhsat ve izinler ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları OSB tarafından verilir ve denetlenir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi sırasında işyeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin harçlar, OSB tarafından tahsil edilerek ilgili belediye veya il özel idaresi hesabına yatırılır.”
• Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 42. Maddesi: “Yürürlüğe giren imar planına göre arazi kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili yapı ruhsatı, yapı kullanma izni 3194 sayılı İmar Kanunu ile ilgili yönetmeliklerde belirtilen hususlar çerçevesinde; işyeri açma ve çalışma ruhsatı ise 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun ve bu Kanun kapsamında çıkarılan ilgili mevzuatta belirtilen hususlar çerçevesinde OSB tarafından verilir ve denetlenir.”
• Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 64. Maddesi: “Katılımcının, OSB’deki işletmesinde, belirlenmiş prensip ve yüklenimlere aykırı düşen hareketlerde bulunması ve OSB tarafından süre tayini suretiyle yapılacak yazılı bildirimlere rağmen bu hareketlerinde ısrar etmesi halinde; OSB, bu durumları engellemek için her türlü tedbiri almakla yükümlüdür.”
• İş Yeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 6. Maddesi: “Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.”
Hükümleri yer almaktadır.
Üretimde olup, iş yeri ve çalışma ruhsatı almayan katılımcılarımızın bölge müdürlüğümüze müracaat ederek ilgili belgeleri düzenleyip söz konusu izin ve ruhsatları ivedilikle alması yasal zorunluluktur.
Söz konusu yasal zorunluluğun yerine getirilmemesi durumunda bölgemizin maddi ve manevi zararlara ilişkin talep hakları saklı kalmak üzere mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemlerin yapılacağını ihbar ile ,
Gereğini bilgilerinize önemle sunarız.
Saygılarımızla,
Abdul Baki ULUDAĞ
Bölge Müdürü
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız>>